Een groen schoolplein aanleggen:

Duurzaam en educatief met Soontiëns Stadsnatuur

Bent u op zoek naar een partner om een schoolplein te transformeren tot een groene en duurzame speel- en leeromgeving? Bij Soontiëns Stadsnatuur specialiseren wij ons in het aanleggen van groene schoolpleinen die niet alleen educatief waardevol zijn, maar ook bijdragen aan een betere biodiversiteit en waterhuishouding. Ons concept van een “groenblauw” schoolplein combineert beplanting met slimme waterbeheeroplossingen, ideaal voor een toekomstbestendig schoolplein.

Speeltoestellen geïntegreerd in groen schoolplein.
Groene schoolpleinen: fietsparcours met groen bij basisschool de Klimboom.

Waarom investeren in een groen schoolplein?

De voordelen van een groen of groenblauw schoolplein

Het aanleggen van een groenblauw schoolplein biedt talrijke voordelen voor zowel leerlingen als de schoolomgeving. Het groene schoolplein leent zich namelijk perfect om leerlingen te leren over de natuur en het belang van waterbeheer, wat bijdraagt aan hun milieubewustzijn en educatieve groei. Tegelijkertijd zorgt een groenblauw schoolplein voor een gezondere en aangenamere speel- en leeromgeving, waar kinderen en leraren zich kunnen ontspannen, bewegen en samenwerken. Bovendien draagt zo’n omgeving bij aan klimaatadaptatie door effectief waterbeheer.

Een groen schoolplein is een fijnere omgeving voor iedereen

In vergelijking met het bekende betegelde schoolplein, zijn groene schoolpleinen een veel aangenamere omgeving. Ze zijn niet alleen aantrekkelijker, maar stimuleren ook creativiteit, sociale interactie en een diepere verbinding met de natuur. Bovendien draagt een groen schoolplein bij aan de gezondheid van kinderen door hen meer ruimte te geven om fysiek actief te zijn en stress te verminderen. Een groen schoolplein is daarom niet alleen een mooiere, maar ook een gezondere en leukere plek om te zijn!

Onze aanpak bij het aanleggen van een groen schoolplein

Onze werkwijze: van ontwerp tot realisatie

Bij Soontiëns Stadsnatuur begint het aanleggen van een groen schoolplein met een diepgaande analyse van de behoeften en doelen van uw school of instelling. Onze ontwerpers werken daarbij nauw samen met uw team om een maatwerkoplossing te creëren. Wilt u een groenblauw schoolplein realiseren, dan zullen we groene beplanting combineren met elementen voor watermanagement. Denk daarbij bijvoorbeeld aan regentonnen, wadi’s, infiltratiekratten, kleine vijvers en/of regenwaterafvoer.

Bovendien maken we graag gebruik van bestaande materialen en groen kapitaal. Een mooie, gezonde eik bijvoorbeeld, zullen we in het ontwerp integreren; dat geldt ook voor oude speeltoestellen of onderdelen daarvan. Van concept tot uitvoering, wij zorgen voor een schoolplein dat duurzaam, veilig en educatief is.

Voordelen op een rijtje:

  • Educatie – Kansen om te leren over natuur, duurzaamheid en waterbeheer.
  • Milieubewust – Creëert een natuurlijke habitat en verbetert de waterhuishouding.
  • Duurzaam en toekomstgericht – We gebruiken duurzame materialen en integreren waterbeheer.
  • Natuurlijke schaduw en koelte – We kunnen schaduwrijke plekken toevoegen die de speelomgeving koeler en comfortabeler maken.
  • Meer biodiversiteit en natuurlijke beleving – Een groen schoolplein stimuleert kinderen om in contact te komen met de natuur.
Groen schoolplein met paaltjes en draden voor klimgroen.

Groenblauwe schoolpleinen: gerealiseerde projecten

Om een mooi beeld te krijgen van de mogelijkheden die er zijn om een schoolplein te vergroenen, laten we u graag een paar projecten zien waaraan Soontiëns Stadsnatuur een bijdrage heeft geleverd.

loopbrug met kraaiennest rondom volwassen boom op groen schoolplein.

Basisschool De Talisman

Groene schoolpleinen: fietsparcours met groen bij basisschool de Klimboom.

Basisschool De Klimboom

Groen schoolplein met bloemenmengsels en paaltjes voor een avontuurlijk pad.

Basisschool ’t Startblok

Groen schoolplein met paaltjes en draden voor klimgroen.

Basisschool De Schelp

Ontdek de mogelijkheden voor uw groene schoolplein

Bent u geïnteresseerd in het aanleggen van een groen-blauw of groen schoolplein dat toekomstbestendig is? Neem contact op met Soontiëns Stadsnatuur voor een vrijblijvend informatief gesprek en ontdek hoe wij u kunnen helpen bij het creëren van een duurzame en leerzame buitenruimte.

SOONTIËNS IS OOK GESPECIALISEERD IN