Buurtnatuur: meer groen in woonwijken
Soontiëns Stadsnatuur zet zich graag in voor meer groen en biodiversiteit in woonwijken. Een groene omgeving waarin het prettig is om elkaar te ontmoeten, bevordert de sociale cohesie in de wijk. Ook voor klimaatregulatie is meer “buurtnatuur” een goede zaak. Bomen en groene ruimtes bieden immers schaduw en kunnen helpen bij het verminderen van de stedelijke hitte-eilandeffecten. Daarnaast absorberen groene ruimtes regenwater, verminderen ze de kans op overstromingen en helpen ze bij het reguleren van de waterhuishouding in een gebied. De biodiversiteit wordt ook nog eens verhoogd én de luchtkwaliteit gaat erop vooruit. Eigenlijk wordt iedereen blij van wat meer groen in de wijk!
Duurzaam groen
Naast ontwerpen en uitvoeren, geeft Soontiëns Stadsnatuur ook advies over groenprojecten in de stad. Zo hebben wij bij de ontwikkeling van de duurzame woonwijk Geerpark in Vlijmen advies gegeven over het inrichten van de wijk met natuurvriendelijke beplanting. Uitgangspunt was hierbij een optimale combinatie van ecologie en wonen.
Een stadsmoestuin in je eigen buurt
Stads- of buurtmoestuinen zijn een prachtig voorbeeld van meer groen in een woonwijk, ter bevordering van sociale cohesie. Vaak gaat dat in opdracht van de gemeente, maar ook in overleg met de wijkbewoners.